Monday, July 30, 2018

RANGKULAN KASIH UMRAH RAMADHAN 1439 H 2 JUN - 13/14 JUN 2018 - SIRI 2


Hari ini che kak nak sambung kisah Rangkulan Kasih Umrah Ramadhan. Lebih kepada cerita pengalaman che kak. Bukan niat nak riak ke apa ke. Hanya sebagai kenangan dan rezeki paling indah yang dikurniakan kepada che kak.


Che kak terlalu sibuk sebab nak siapkan tugas-tugas hakiki kerja che kak. Itupun che kak terpaksa tinggalkan 'saka' kat boss dan kawan opis che kak. Tak sempat juga siap kerja.

Hanya sekali je che kak sempat mengikuti kursus umrah di Machang. Che kak tengah fokus dengar ceramah dan amanat ustaz penceramah.

Tapi makcik sebelah che kak sibuk suruh tulis buku nota dia.  Tapi dia duk tersengguk-sengguk sebab tertidur.

Untuk persediaan barangan hanya ala kadar sahaja. Nasib baik mak che kak pandai menjahit. Dapat la jahit 3 pasang jubah. Alhamdulillah rezeki sentiasa ada walaupun che kak takde duit yang banyak untuk persiapan ke mekah.

Antara keperluan yang che kak sediakan walaupun last minit:

2 helai jubah hitam (ma jahitkan)
1 helai jubah putih (ma jahitkan)
3 helai telekong solat (hadiah dari suami dan boss che kak, sumbangan Andalusia)
1 pasang baju kurung (sedia ada)
1 pasang t-shirt dan skirt muslimah (sedia ada)
2 helai kain tudung labuh hitam (sedia ada)
1 helai kain tudung  labuh (sedia ada)
1 botol spray (sumbangan Andalusia)
1 pasang kasut tawaf (RM5.00)
3 pasang stokin tebal (RM10.00 sepasang beli dengan ofismate)
3 pasang sarung tangan (sedia ada, sumbangan Andalusia)
3 helai kain sarung
3 helai t-shirt (baju tidur)
1 helai tuala (tak bawa pun takpe sebab hotel ada sediakan tuala)
2 helai sapu tangan @ tuala muka. (Che kak ada tuala muka percuma dari D'freshpicks)
1 pasang selipar getah sedia ada. Tak sempat nak beli, pakai selipar yang ada je la. Asal selesa.
Pakaian dalam
Pantiliner dan kapas
3 peket tisu basah
Cermin mata hitam (suami punye)
Gunting kecil untuk tahallul (beli kat kedai RM2)
Pengetip kuku
Pisau cukur
Penyangkut baju dan pengepit kain

Untuk set penjagaan diri:
Lipbalm homemade
Deodorant homemade
Sabun susu kambing
Sabun mandi khas untuk haji merangkap syampu(sebenarnya boleh je bawa sabun mandi biasa. Sebab kita bukannya sepenuh masa dalam ihram)
Sikat rambut
Ubat gigi, berus gigi
Sabun basuh kain (che kak guna sabun buku cap buruh warna kuning. Sabun legend. Seketul hanya tahan seminggu je).

Lipbalm , deodorant homemade 

Bekalan susu kambing dan kurma wajib che kak bawa.

Che kak tak bawa krim muka dan krim sun protection. Sebab che kak duk ingatkan kat Mekah tak leh pakai. Walhal masa dalam ihram je tak boleh pakai. Muka jadi hangus 'sun burn' wei.

Che kak tak bawa handbag. Che kak guna beg kecil sumbangan Andalusia. Beg tu kita sangkut kat leher dan ada tali yang diikat kat pinggang. Dalam beg tu muat la letak purse, telefon, buku panduan umrah.


Che kak tukar duit kat dalam KB Mall. Lupa pula nama kedai money changer tu. Tukar RM500 dapat la lebih kurang 450 riyal. Itupun duit suami yang bagi.

Sebelum bertolak ke KL, boss-boss dan kawan-kawan ada bagi duit sumbangan. Lebih kurang RM300 juga. Terima kasih banyak-banyak atas sumbangan kalian.

Che kak memang tak sabar nak bertolak ke Mekah. Bagaikan melambai-lambai. Rindu yang tak tertahan rasanya.

Nanti che kak cerita siri ke 3 pula. Pengalaman semasa berada di  Tabung Haji Kelana Jaya untuk program perasmian dan kursus perdana umrah.



No comments: