Monday, September 2, 2019

PRODUK HARGA RUNCIT 1 SEPTEMBER 2019 - 31 DECEMBER 2019

HARGA RUNCIT 1 SEPTEMBER 2019 - 31 DECEMBER 2019

๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›๐Ÿฅ›
MIKKAE MILK POWDER (serbuk susu kambing asli)
1 canister 250g RM35 (not available for the moment)
1 pek 500g RM69. Offer RM66 (available)

SPECIAL : 8pek 500g + FREE 1pek 500g
RM550 postage RM15

COMBO I - RM75 freepos (LIMITED 50 set only)
1 PEK 500G + 1 botol mikkae chewable

COMBO III -RM150 freepos
2 PEK 500G + 1 mikkae chewable

COMBO IV -RM290 freepos
4 PEK 500G + 1 mikkae chewable

๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช

MIKKAE HEALTHY SNACKS

Kurma Mariami 1pek + Ajwa 1 pek RM30 freepos
Kurma Mariami 2 pek + Ajwa 2 pek RM50 freepos

Mikkae Cookies 1pek RM6 postage rm8
Offer RM36 -6 pack + free 1pack freepos & free 1 sachets Mikkae Choc Drink premix

๐Ÿซ๐Ÿซ๐Ÿฅฎ๐Ÿฉ
MIKKAE CACAO POWDER
1 canister RM25

☕️☕️☕️☕️
Sample of Mikkae Choc Drink premix
1set ( 4sachets) RM5 (normal price RM10)

MIKKAE CHEWABLE
1bottle RM49 freepos
Twin bottle RM80 free pos

Harga diatas valid untuk semenanjung Malaysia
Tambahan RM4-RM8 untuk sabah sarawak.

Ingin harga special. Daftar sebagai ahli/dealer dan nikmati potongan diskaun harga istimewa

Sunday, June 2, 2019

MIKKAE COOKIES CHOCOLATE CHIP WITH NUTS


Apabila dapat free gift cookies (Mikkae Cookies -Chocolate Chip with Nuts) dari founder susu kambing MIKKAE, che kak makan sorang je kat opis.

Minggu lepas che kak beli cookies sepeket je. Sebab puasa, che kak bawa balik ke rumah. Lepas berbuka puasa, che kak kasi anak sorang satu. Seandainya tak puasa pun segan nak makan kat opis. Takut ada sisa cookies kat celah bibir. Kahkahkah.

Anak suh order cookies lagi. Sedap sangat katanya.

Adusss.. Tak sampai hati nak tolak permintaan anak-anak. Ada yang tak sempat merasa cookies. Jadi che kak order lagi hari ni.
Bab makan, che kak tak berkira harga sebab che kak memahami setiap titik peluh dan harga barang si peniaga.

Anak nak makan, lagi la che kak tak berkira.

Memang mahal cookies ni sebab guna bahan-bahan premium seperti La Belle andaine butter, golden brown sugar, valrhona & Callebaut Choc, no egg. Takde telur sebab takut ada yang alergik telur.

Founder buat sendiri dengan penuh kasih sayang.
Kalau rasa mahal, boleh je buat sendiri. Itupun kalau rajin la. Kalau ada penyakit malas dan tak pandai macam che kak, telan air liur je la ye.

Mommy Noah buat cookies secara kecil-kecilan.  Jadi, kena order awal-awal.

๐ŸŽ€Retail Normal Price 1 packet RM6.
๐ŸŽ€Offer Set of 3 packets= RM15.90 (NP RM18)
๐ŸŽ€Suitable as gift (Set of 3packs = 50g x 3)


HARGA RUNCIT PRODUK MIKKAE 1 JUN 2019 - 31 AUGUST 2019

MIKKAE MILK POWDER (serbuk susu kambing asli)

1 canister 250g RM35
1 pek 500g RM69. Offer RM65

SPECIAL : 8pek 500g + FREE 1pek 500g + FREE 1 Chewable
RM552 postage flatrate RM8 (SM) RM15 (SS)

COMBO I - RM80 freepos freechewable
1 PEK 500G + 1 pek kurma mariami

COMBO II -RM110 freepos freechewable
1 PEK 500G + 1 pek kurma mariami + 1 pek kurma ajwa

COMBO III -RM150 freepos freechewable
2 PEK 500G + 1 mikkae chewable

COMBO IV -RM290 freepos freechewable
4 PEK 500G + 1 mikkae chewable

๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช๐Ÿช
MIKKAE HEALTHY SNACKS

Kurma Mariami 1pek RM15. Beli 15pek free 1pek
Kurma ajwa 1pek RM30. Beli 5pek free 1pek

Mikkae Cookies 1pek RM6.
Offer 3 pek RM15.90

Combo Special I RM25 freepos
Mikkae Cookies 2pek + Kurma Mariami 1 pek

Combo Special II RM55 freepos
Mariami  1 + Ajwa 1 + Pistachio 1 + MikkaeCookies 1

๐Ÿซ๐Ÿซ๐Ÿฅฎ๐Ÿฉ
MIKKAE CACAO POWDER
1 canister RM25

☕️☕️☕️☕️
Sample of Mikkae Choc Drink premix
1set ( 4sachets) RM5 (normal price RM10)

MIKKAE CHEWABLE
1bottle RM49 freepos
Twin bottle RM90 free pos

Harga diatas valid untuk semenanjung Malaysia
Tambahan RM4-RM8 untuk sabah sarawak.

Ingin harga special. Daftar sebagai ahli/dealer dan nikmati potongan diskaun harga istimewa

Pesanan/Pertanyaan klik www.wasap.my/60133703161



















Thursday, February 14, 2019

KURMA PREMIUM

Berita baik buat peminat kurma mariami dan ajwa. Kurma premium. Kacang cerdik pun best.

Jom grab wat bekal ganti puasa dan puasa nanti.

Kurma mariami 250 g RM15.00
Kurma ajwa 250 g RM30.00
Kacang cerdik 3 pek × 115g Rm39.00

Yang ni tak termasuk pos.

Jom beli set best buy.
Kurma mariami buy 10 free 1 RM150.00 free pos
Kurma ajwa buy 5 free 1 RM150.00 free pos

Combo mikkae healthy snack (kurma ajwa, kurma mariami, pistachios)
RM49.00 free pos.




Wednesday, January 16, 2019

KENAPA SUKA MENULIS DAN MANFAATNYA

Che kak suka menulis. Berbekalkan aplikasi colornote atau memo dalam samsung tab, che kak akan tulis apa sahaja yang terlintas dalam minda dan hati. Sebagai pengganti lidah untuk berbicara. 




PENGGANTI LIDAH UNTUK BERBICARA.

Kenapa? Sebab che kak tak pandai berkata-kata. Tiada bakat untuk berbicara. Salah bicara tak dapat tarik balik. Salah bicara, boleh menyebabkan orang akan salah faham. Lebih baik diam aje kalau rasa ragu-ragu untuk berbicara.

Che kak kagum dengan sesiapa sahaja yang ada bakat berbicara secara spontan. Ahli politik sudah tentu punyai bakat berbicara tanpa teks.

Dalam hati sanubari che kak berlegar-legar nak sampaikan apa yang ada dalam minda. Tak pandai nak susun bicara secara spontan. Kadang kala idea datang terlalu cepat, tak seiring dengan lidah untuk bertutur. Akhirnya, idea akan berkata "bye bye , saya pergi dulu "dan jadi blur secara tiba-tiba.

Jadi, che kak akan menulis. Selepas menulis, baca dulu dan semak isi kandungan. Sesuai atau tidak dipamerkan isi penulisan dalam laman sosial. 


MENYAMPAIKAN MAKLUMAT 

Menulis dapat menyampaikan sesuatu maklumat dengan lebih tersusun. 

Kalau sesuai, bolehlah dipamerkan. Kalau tak sesuai, simpan sahaja entry  dalam "only me". 

Kadang kala ego seseorang menyebabkan tidak mahu langsung mendengar apa yang kita nak sampaikan secara komunikasi dua hala. 

Jadi, apabila kita menulis, dia tetap akan baca walaupun hanya sekadar jelingan dan cepat-cepat scroll. 


BERKONGSI PENGALAMAN DAN CERITA


Che kak suka berkongsi cerita dan pengalaman serta apa jua kisah. Nak berborak-borak pasal cerita dan pengalaman dengan sesiapa sahaja, bimbang orang akan meluat.

Jadi, che kak akan menulis. Puas hati rasanya. Syok sendiri pun tak kisah lah. Hahaha. Ada ku kisah?


MENGHIBURKAN HATI

Menulis juga dapat menghiburkan hati che kak yang gundah gulana. Sedih, tapi tak mampu nak luahkan. Terlalu mengasyikkan apabila menulis. Setenang air dalam baldi yang tak berusik.


HOBI DAN IMPIAN

Che kak tahu, che kak bukan penulis handalan. Bukan penulis blog yang hebat. Tapi menulis adalah hobi dan kesukaan che kak. Walau bagaimanapun, jangan sesekali paksa che kak menulis jurnal atau apa sahaja penulisan bersifat ilmiah. Che kak hanya menulis berdasarkan pengalaman kehidupan seharian sahaja.

Cita-cita che kak nak kumpul kisah-kisah klien che kak yang positif. Nak bukukan. Bahawasanya ujian hidup seperti kemiskinan tidak menghalang seseorang itu untuk berjaya. Tapi masa belum mengizinkan untuk che kak berbuat demikian. Banyak komitmen lain yang perlu diutamakan dahulu. Kerja, anak-anak, rumahtangga dan bisnes kecil-kecilan.


DAPAT MENJANA PENDAPATAN

Selain itu, menulis juga dapat menjana pendapatan. Che kak tak pandai berniaga. Malu nak promosikan produk. Malu sangat. Jangan harap nak tengok che kak pegang produk dan bla bla bla bla bla bla bla bla. Tapi, seronok berniaga dalam alam maya. Maka, ambillah peluang menggunakan medium ini sebagai kedai maya kita. 




Jadi, inilah sedikit sebanyak kenapa che kak suka menulis. Menulis terutama pada waktu malam sebelum tidur membuatkan che kak lupa pada tekanan perasaan.

Salam sayang dari che kak suka menulis dan menaip.












Sunday, January 13, 2019

TABLET KUNYAH SUSU KAMBING

MIKKAE CHEWABLE

RM49.00

Susu kambing dalam bentuk tablet kunyah dengan perasa Natural vanila.

-mudah dihadam
-bebas perisa/pewarna sintetik
-bagus untuk kesihatan menyeluruh
-kalsium untuk pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat
- protein untuk membantu pembinaan dan pemulihan tisu badan
-juga alternatif terbaik untuk yang tidak boleh minum susu atau alergy dengan susu lembu
-susu kambing bagus untuk menguatkan sistem imunisasi badan, untuk kesihatan usus dan pencernaan, untuk mencantikkan kulit, menguatkan tulang, untuk meningkatkan daya penumpuan dan ingatan.


SUSU KAMBING MIKKAE

NP RM35.00 / CANISTER 250 G

-100% susu kambing dalam bentuk serbuk.
๐Ÿฅ›-Dispraydried dari susu segar ke serbuk tanpa pemanis tambahan seperti gula / nondairy creamer / maltodextrin
๐Ÿฅ›-Tinggi protein dan kalsium
๐Ÿฅ›-Sesuai untuk kanak-kanak, dewasa, juga ibu hamil/ibu menyusu
๐Ÿฅ›-Bagus untuk menguatkan sistem imunisasi badan, untuk kesihatan usus dan pencernaan, untuk kecantikkan kulit, kesihatan tulang, untuk meningkatkan daya penumpuan dan ingatan, untuk kesihatan jantung serta kesihatan menyeluruh
-Enak diminum begitu sahaja atau di tambah kurma/ madu/ koko/puri buah/dan sebagainya
๐Ÿฅ›-Susu dari kambing baka Saanen. Diimport dari holland.
-Dipek di kilang bertaraf GMP. Sampel susu juga telah melalui ujian nutrisi di makmal MARDI

Saturday, January 12, 2019

APA ITU AIR NABEEZ DAN KEBAIKANNYA

APAKAH MAKSUD AIR NABEEZ

Air rendaman kurma atau dikenali dengan nama Air NABEEZ. Cara penyediaannya ialah rendam kurma dalam air masak semalaman dengan menggunakan bekas bertutup dan diminum keesokkan harinya pada waktu pagi.


 KHASIAT AIR NABEEZ

Air nabeez adalah minuman berakali, yang mampu menolong membuang asid dari perut dan sistem pencernaan badan. 

Boleh bertindak sebagai detox. Iaitu dapat membantu badan untuk menyingkirkan bahan toksin dari badan. 

Ia juga mampu membantu proses pencernaan yang baik dan menajamkan fikiran. 

Sangat bagus untuk memulihkan lemah tenaga batin.


CARA MEMBUAT AIR NABEEZ

Rendam beberapa butir kurma  bilangan ganjil ke dalam air masak dalam gelas atau jug pada waktu malam dan pastikan bertutup. Kan tak pasal-pasal masuk tahi cicak.

Pagi keesokkannya boleh la minum air macam tu je. Buah kurma yang telah lembut tu boleh dimakan begitu sahaja.

Kurma yang bagus digunakan adalah kurma ajwa. Kalau takde, bedal je la kurma apa pun. Tak kisah.

Hanya gunakan salah satu daripada buah-buahan pada satu-satu masa. Tak boleh campur kurma dengan kismis.

Paling best campur dengan susu. Pergh sedap sangat.

Kalau nak simpan dalam peti ais pun boleh. Boleh tahan sampai 2 hari. 

Opsss.. Terlupa nak bagitau. Buang biji kurma tu dulu deh sebelum rendam.



RENUNGAN

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat”. 

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)”.

Sabda Rasulullah SAW :

“Barang siapa yang makan pagi dengan tujuh butir kurma Ajwah, maka tak akan mencelakainya racun dan sihir dihari itu”. (Riwayat Shahih Al-Bukhari)

Friday, January 11, 2019

SUSU DALAM KUMPULAN PIRAMID MAKANAN

Che kak jual susu kambing sebab ianya hanya susu. Jangan tanya che kak susu kambing boleh rawat penyakit ke tak?

Che kak bukan doktor. Che kak tak belajar ilmu farmasi, perubatan dan pemakanan. Hanya sekadar sedikit pengetahuan bahawa susu adalah sumber protein dan kalsium yang ada dalam piramid makanan.

Beza susu kambing yang che kak jual ialah susu tanpa sebarang tambahan gula, krimer, maltodextrin. Berbaloi beli susu kambing tanpa gula.

Kalau nak gula dan krimer, beli gula dan krimer kat kedai. Campur sendiri dalam susu nak banyak mana gula dan krimer pun takpe.

Gambar ehsan google


Lagi satu che kak paling menyampah kalau sesiapa guna perkataan makanan sunnah. Tak payah nak mention sunnah bagai. Label je ikut makanan. Susu is susu.

Sunnah ape kalau gula, krimer lagi banyak dari susu.

#sedapnyasusukambing

RESEPI SCRUB BADAN BUATAN SENDIRI DAN KEPENTINGAN SCRUB BADAN


Salah satu terapi jiwa che kak ialah berlulur, berscrub. Tapi nak pergi ke spa memang tak mampu. Kalau mampu pun tak sempat juga nak ke spa. Banyak komitmen kerja dan rumahtangga.

Hari cuti hujung minggu, che kak akan berspa sendiri je kat rumah. Ambil sedikit masa untuk diri sendiri. Me time dalam bilik air. 

Bahan-bahan pun mudah aje. Apa yang ada kat dapur je. Blend beras atau beras pulut. Pergh bau wangi beras memang menenangkan minda. Guna blender kering. Nak blend banyak-banyak untuk wat stok pun boleh. Tapi che kak tak suka wat stok. Nak guna, baru blend. Seminggu sekali pun ok dah. 

Blend halus tau. Tekstur dia walaupun nampak halus, tapi ada butiran scrub. Mudah untuk menyental daki. Kalau kasar sangat, nanti rasa sakit pula.

Kalau che kak rajin, che kak akan sangai dulu beras atau beras pulut. Laaaagiiii aroma wangii. 

Lepas tu campur la dengan apa-apa bahan pun. Ikut suka. Macam-macam yang uols boleh campur. Kali ni che kak titik arganne face oil. 3 4 titik cukup. Bau dia memang syok. Macam aromaterapi gitteeww.


Ramuan utama dalam arganne face oil d'freshpicks adalah 100% Organik Argan oil. Tambah pure jojoba oil, Apricot Kernel oil, Rosehip seed oil dan high gred Essential oil . 

Lepas tu, tambah air sikit demi sikit. Jangan cair sangat dan jangan pekat sangat. Agak-agak boleh sapu kat badan. Lepas tu sental le sambil layan perasaan. Kadang-kadang masa tengah sental, macam-macam idea datang.

Dah kering, boleh le dibilas dengan air. Tak perlu dah nak bersabun. Licin giler rasa kulit. Syok ooo.

Di samping tanggalkan daki dan sel-sel kulit mati, dapat juga urut badan bagi melancarkan peredaran darah.

Kadang-kadang che kak campur dengan serbuk cacao, serbuk susu. Pergh macam mandi dan berendam dalam susu coklat.



Wednesday, January 9, 2019

KENAPA KURMA PREMIUM DARI MADINAH MENJADI PILIHAN

Alkisah petang tadi, masa che kak sedang masak ayam percik, terpandang kurma ajwa. Eh ada 5 biji lagi. Sambil kacau kuah percik, sambil makan kurma.  Sambung makan 4 biji kurma mariami pula. 



Sebenarnya dah beberapa bulan che kak tak makan kurma. Asyik terlupa aje nak makan. Lagipun duk berjimat cermat sebab kurma kat HQ dah abes stok. 

Apabila tiba masa nak makan nasi, eh eh tetiba jadi takde selera pula nak makan. Rasa macam kenyang aje. Tekak tak boleh nak telan nasi pula.

Malam ni, tetiba rasa nak minum air kurma. Che kak rendam 3 biji kurma, serbuk cacao, nescafe dan serbuk susu. Tak perlu tambah gula sebab manis asli dari kurma. Memang sedap. 


Che kak suka kurma ajwa dan mariami dari keluaran Mommy Noah Mikail. Kurma premium dari Madinah. Walhal che kak bukan seorang penggemar kurma. Tapi apabila makan kurma MNM, Ya Tuhannnnnn sedapnya kurma ni.

Bayangkan, sebelum ni, nak habiskan 1 biji kurma pun tak sanggup. Tapi kurma ni, tak sedar pun berapa biji sekali ngap. Macam makan kacang pulak. 



Monday, January 7, 2019

BAGAIMANA CARA MENGHILANGKAN BAU BADAN DAN KETIAK DENGAN BAHAN SEMULAJADI


Masalah bau badan? Masalah bau ketiak? Kenapa tak pakai deodorant? Hellooooo, dah pakai wei.. Tapi tak selesai masalah juga. Still bau badan. Ketiak tetap bau hangit.

Ada yang tak pakai deodorant sebab takut bahan chemical dalam pembuatan deodorant.

Habis tu? Takkan nak biarkan aje bau tu. Memang la awak tak perasan bau badan awak.. Ni kitorang yang duk dekat dengan awak. Nak pengsan tau!

Che kak dah cuba pelbagai jenis deodorant. Yang murah, yang mahal, yang neutral, yang organik. Petua segala mak nenek pun dah cuba.

Akhirnya…….

Jatuh cinta dengan Natural Refreshing Deodorant keluaran D'Freshpicks. Masih ragu? Meh kita tengok bahan-bahan pembuatan deodorant homemade ni.


Natural Refreshing Deodorant ni, bahan kandungannya ialah Arrowroot Powder (ubi garut), Kaolin Clay dan Baking Soda untuk nyahbau bau badan sambil menyerap peluh dan toksin dari ketiak. 3 bahan asas untuk nyahbau. Memang berkesan.

Bahan lain seperti Cocoa Butter, Shea Butter dan Coconut Oil turut diadun untuk melembutkan, merawat kulit sensitif, kering dan berjerawat.

Semua bahan  terpilih ni adalah PREMIUM dan TERBAIK untuk menghasilkan deodorant ni.

Renyah tau nak buat deodorant ni. Tapi hasilnya menakjubkan. Cubalah! Sapu sikit je kat ketiak tu.



Sunday, January 6, 2019

KEGUNAAN DAN MANFAAT ARGANNE FACE OIL D'FRESHPICKS


Hari ni che kak nak review salah satu produk DFreshpicks. Produk wajib kena ada dalam list skincare che kak. Arganne face oil. Face oil ni banyak membantu merawat wajah che kak tahun lepas. Wajah che kak tumbuh jerawat yang banyak selepas tersalah pakai produk timbang kilo.

Walaupun arganne face oil ni produk skincare, tapi banyak juga kegunaannya. Selain sapu kat wajah, che kak suka jadikan minyak rambut. Alaaa 3 4 titik pun dah cukup bergantung pada ketebalan rambut masing-masing. Tapi takde la habis satu botol untuk sekali pakai.

Nama je minyak argan, tapi ianya tidak berminyak. Wajah yang berjerawat pun boleh pakai. Jadikan ianya sebagai pelembap. Walaupun apa jua jenis kulit kita termasuk kulit berminyak, kita tetap kena pakai pelembap juga. Kita kena tahu pelembap apa yang sesuai untuk wajah kita. Untuk wajah, pakai 1, 2 titik minyak argan ni pun dah cukup.

Minyak ni ada dalam size 15ml. Jimat juga pakai ni.

Ramuan utama adalah 100% Organik Argan oil. Tambah pure jojoba oil, Apricot Kernel oil, Rosehip seed oil dan high gred Essential oil .



Antara khasiat FACE OIL ialah:

- repair kulit bermasalah seperti  jerawat, parut, dll
- bantu lembapkan kulit,
- membantu kurangkan kedut wajah,
- mencerahkan kulit,
- tona kulit lebih sekata,
- kulit lebih anjal.


Cara Pakai :

1. Untuk Pelembap:

Gunakan setelah mencuci muka dan menggunakan toner. Titikkan 1-2 titik di tapak tangan. Gosok perlahan dan sapukan di seluruh muka sambil mengurut wajah sehingga rasa berminyak hilang.

2. Untuk Pencuci Muka :

Basahkan muka. Sapukan 2-5 titik di tapak tangan anda. Gosok perlahan dan sapukan pula diwajah. Gosok dan urut seluruh muka (akan turut menanggalkan make-up). Ambil tuala kecil yg sudah dibasahkan dengan air panas (bukan mendidih), perah sehingga tidak menitik dan tekapkan diwajah untuk wapkan muka. Setelah tuala terasa suam, lapkan seluruh muka menggunakan penghujung tuala.

3. Untuk Blend Foundation, BB, CC, dan DD Cream

Titikkan 1-2 titik dan blend sekali dengan krim pilihan anda untuk muka yg tampak lebih flawless dan radiant.




Saturday, January 5, 2019

RESEPI AISKRIM JAGUNG MANIS BERKRIM


1/2 cawan susu pekat (nanti che kak share resepi susu pekat homemade)
1 cawan air susu suam
(Guna susu kambing MIKKAE best sebab sedap lemak berkrim. Tak nak letak susu pun takpe. Ganti dengan 1 cawan air).
1 tin jagung
1 sudu besar ovelate
1 biji telur (tak nak letak pun takpe)
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil perasa jagung

Blend kesemua bahan sampai kembang dan gebu. Adunan ni akan kembang 2 kali ganda. Kalau takde mixer, boleh je guna blender. Anggaran masa 15 minit. Nampak dah kembang dan gebu , kira dah siap la.

Che kak tabur serbuk cacao. Nampak la rupa macam ada hiasan sikit.

Simpan dalam freezer. Tunggu beku, pastu kita ngap. Yummyyy..



Resepi ni pun resepi google juga. Kalau buat sendiri aiskrim kita boleh adjust kemanisan aiskrim. Kalau che kak malas, beli aje la eskrem.

Tengok la ni, time rajin, siap 2 jenis aiskrim. Kalau malas, dekat 5 bulan anak request, tak buat lagi.




Friday, January 4, 2019

KENAPA IBU HAMIL WAJIB MINUM SUSU



Dari zaman hamil anak sulung hingga nombor tujuh, che kak tak minum susu. Kerugian besar apabila che kak tak minum susu. Che kak memang naif. Masa tu cuma nampak jenama susu untuk ibu hamil ialah axxxx aje. Walhal boleh aje minum susu lain. Susu nespray ke, fernleaf ke.

Che kak memang ada beli susu khas untuk ibu hamil. Tapi tekak tak boleh terima pula. Jadi hiasan je la.

Rugi tau kalau tak minum susu masa hamil. Tahu tak kenapa?

Gambar ehsan google

Che kak pernah tanya pada doktor gigi, kenapa gigi anak cepat rosak walaupun dah gosok gigi setiap hari? Doktor kata, salah satu faktor selain makanan dan minuman bergula ialah anak tak dapat bekalan kalsium yang cukup dari ibu masa mengandung. Dah la kita ni kurang sumber kalsium. Kena kongsi pula dengan baby.

Ibu mengandung memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa. Ini kerana kalsium yang sedia dimiliki ibu akan diserap oleh bayi semasa bayi membesar terutamanya dalam proses pembentukan tulang dan gigi.

Nampak tak betapa pentingnya ibu mengandung kena minum susu. Tapi ibu-ibu kena pandai pilih susu. Susu berjenama tak semestinya kandungannya bagus dan sesuai. Pastikan susu bebas gula. Kan jadi penyakit lain pula, penyakit diabetes masa hamil pula.

Tak kisah la jenama apa pun. Asalkan bebas gula. Tanpa tambahan gula.

Selain itu, bakal ibu mudah kena serangan gastrik iaitu pedih ulu hati. Betul tak? Kadang kala apabila si ibu mengalami morning sickness dan menyebabkan takde selera, maka minum susu dapatlah wat alas perut. Elak kena gastrik.

Susu mana yang bagus? Susu lembu ke kambing? Tak kisah la. Asalkan takde elergik dengan mana-mana susu. Apa yang penting susu mestilah kandungan susu tanpa sebarang tambahan gula.

Bertuah ibu-ibu zaman sekarang ni. Banyak dah pilihan jenama susu. Lambakan susu kat pasaran menyebabkan ibu-ibu dilema pula nak pilih susu yang mana sesuai dan bagus.

Che kak syorkan serbuk susu kambing jenama MIKKAE. Ianya 100% susu kambing tanpa sebarang gula, krimer, dan maltodextrin. Harga RM35.00 untuk 250g amat berbaloi kerana ibu-ibu hanya bayar kandungan susu sahaja. Bukan bayar gula dan krimer yang ada dalam susu.






APA ITU DD CREAM

DD CREAM D'FRESHPICKS

Pengenalan Produk : Daily Defense/Dynamic-Do All Cream.

Sebelum kenal dengan DD Cream D'Freshpicks, che kak guna krim dari jenama yang terkenal juga. Apabila tiba-tiba berubah warna hitam, dah sah-sah cream tu ada mercury. Ayyaaa amma appaaa. Nasib baik tak sempat habis 1 bekas.

Apbila kenal dengan jenama D'Freshpicks yang semestinya bebas bahan cemical, che kak guna DD Cream. Memang best. Apa yang penting bebas mercury dan apa ke benda ntah nama bahan kimia yang satu lagi tu. Tak reti nak eja. Malas nak google ejaan. Ni tengah menaip pun sebab tunggu sup masak.

Apa itu DD Cream?

Seperti BB dan CC Cream , produk DD Cream bukan sahaja boleh bertindak sebagai tintedmoisturiser, sunblock (SPF50++), antioxidants dan color-correcting cream
malah DD cream ditambah dengan fungsi anti-penuaan , mengurangkan garisan halus serta membantu masalah jeragat.

Cara pakai: Boleh pakai guna brush, sponge, beautyblender atau jari.

Digalakkan dipakai bersama Arganne/Pure Argan Oil dari D'Freshpicks. Blend together sebelum sapu seluruh muka.

Uols boleh juga pakai serum dan pelembap apa brand yang uols suka. Sapu DD Cream  selepas uols pakai pelembap.


Thursday, January 3, 2019

KENAPA PERLU CUBA STARTER SET MIKKAE

Starter set Mikkae

Kepada sesiapa yang baru nak cuba semua produk MIKKAE, che kak syorkan cuba Starter Set Mikkae.

Antara produk yang ada untuk set ni ialah:

1 Canister 250g Mikkae milk pure
1 bottle 60 tab Mikkae Chewable
1 canister 200g Mikkae Cacao powder
1 pek 250g Mikkae healthy snacks (kurma OR nut)
1 shaker Mikkae
Include shipping
Bonus 1 item free

Jimat tau kalau ambil set ni. Harga normal RM140.00, dapat offer RM109.00. Free pos pulak tu.

Tunggu apa lagi. Cepat wasap 0133703161



10 SEBAB PERLU CUBA PRODUK KECANTIKAN D'FRESHPICKS

10 sebab ANDA perlu cuba D’FRESHPICKS

1. Harga mampu milik bermula dari RM20

2. Bahan mentah premium dari gred terbaik berkualiti tinggi

3. 100% Natural & Organik

4. Kebanyakan produk utama D’freshpicks dibuat secara exclusive Handmade & Homemade dalam batch yang kecil jadi anda akan sentiasa mendapat stok yang fresh.

5. Buatan bumiputera tapi berkesan setaraf antarabangsa

6. Sesuai untuk seisi keluarga

7. Tidak mengandungi chemical berbahaya seperti mercury dan hydroquinone

8. Bahan mentah dari supplier mempunyai halal certication, dibuat di lab berdaftar dan melalui R&D

9. Selamat untuk jangkamasa panjang kerana tidak mengandungi bahan kimia berbahaya

10. Tak perlu beli kuantiti besar untuk bermula

—————————————
Apa rangkaian produk #Dfreshpicks ini?

SEPULUH jenis produk bestseller !! (skincare, bodycare, lipcare)

1. FACE SOAP (3 jenis) – Sabun homemade yang tak merengsakan atau mengeringkan kulit tetapi melembapkan kulit serta mencerahkan wajah dan masalah kulit kusam.

2. FACE MIST Rosewater – Air mawar asli dan essential oil (pure & therapeutic gred) bagus untuk menyegarkan, mencerahkan wajah, melembapkan kulit, merawat jerawat.

3. FACE SERUM Hyaluronic acid – Ramuan utama hyaluronic sangat bagus untuk lembapkan dan lembutkan kulit, merawat kulit dan agen anti-penuaan yang TERBUKTI berkesan.

4. Arganne FACE OIL – Kombinasi minyak argan 100% pure dan jojoba oil, apricot kernel oil, rosehipseed oil dan essential oil (pure & therapeutic grade) bagus untuk merawat kulit, tona tak sekata, kering, jerawat, parut, dll

5. DD CREAM – Formulasi krim meremajakan kulit, lengkap dengan SPF 50+, tidak melekit, bebas merkuri, bebas hydroquinone, pengganti foundation, light coverage dalam masa yg sama untuk masalah jeragat, tona tak sekata, parut, dll

6. 100% Organik ARGAN OIL – Minyak argan dari Morocco, unrefined, bau asal kacang argan, bagus untuk kulit, muka, lembutkan rambut, cantikkan kuku, tangan, badan, mild eczema, stretch mark dll

7. DEODORANT – Dari bahan semulajadi bebas kimia serta tambahan essential oil (pure &therapeutic gred) merawat masalah peluh, bau badan, ketiak gelap

8. LIPBALM – Membantu masalah bibir kering, mengelupas, bibir hitam gelap

9. BODYSOAP – Bantu rawat masalah kulit badan gatal-gatal, jerawat, bersisik, panau, dll

10. SET PRIMO – Set penjagaan kulit wajah lengkap mengandungi 3 produk utama: Sabun susu kambing, Face Serum, Arganne Face Oil.


Wednesday, January 2, 2019

PROMOSI SUSU KAMBING MIKKAE PENJIMATAN HEBAT MULAI 1 JANUARI HINGGA 31 JANUARI 2019

Masih belum terlambat untuk che kak ucapkan selamat tahun baru 2019. Happy new year. Sempena tahun baru, ada tawaran harga penjimatan untuk susu kambing MIKKAE.

Harga yang ditawarkan amat berbaloi untuk susu kambing MIKKAE di mana kandungannya adalah 100% susu tanpa gula, krimer dan maltodextrin.

Walaupun lambakan susu kambing kat pasaran, carilah susu kambing yang tinggi kandungan protein. Bukan tinggi kandungan gula dan krimer.

Jom tengok harga yang super hebat!

1 canister 250g
OFFER RM30 (Normal price RM35)

1 canister 250 gram


1 pek 500g
OFFER RM59 (Normal price RM60)

1 pek 500 gram


Tak termasuk caj postage/handling caj


COMBO HEBAT:-

▪COMBO TAHUN BARU I -RM145
4 canister (250gx4) + 1 mikkae chewable
FREEPOS FREEGIFT ENTITLE DEALERSHIP

COMBO TAHUN BARU 1



▪COMBO TAHUN BARU II -RM140
4 canister (250gx4) + 1 mikkae cacao powder
FREEPOS FREEGIFT ENTITLE DEALERSHIP

COMBO TAHUN BARU 11


▪ Set A
Canister 250g x 12
RM349 (NP : RM420)

▪ Set B
Canister 250g x 24
RM689 (NP : RM840)

▪ Set C
Refilpek 500g x 10
RM569 (NP : RM690)

▪ Set D (bulk)
Set B x 3 + Set C x 1= RM2600
RM2600 (NP : RM840) Get additional cash rebate 5%

SET A, B, C, D


♡ FLASH SALE
▪ Flash Sale I RM50 freepos ( 1 canister Mikkae Milk + 1 bottle Mikkae Chewable

FLASH SALE 1


▪ Flash Sale II cuma RM50 freepos (1 canister Mikkae Milk + 1 canister Mikkae Cacao powder)

FLASH SALE 11

Jangan lupa whatsapp che kak: +60133703161

Tuesday, January 1, 2019

RESEPI AISKRIM KACANG MERAH


AISKRIM LEGEND KACANG MERAH


BAHAN A

200 gm gula pasir (boleh kurangkan kalau tak suka manis).

3 sudu besar susu tepung (susu pilihan che kak ialah serbuk susu kambing MIKKAE)

350 ml air


BAHAN B

2 sudu besar tepung ubi

2 sudu besar tepung jagung

50 ml air

*campurkan tepung dengan air dan kacau rata.


BAHAN C

80 gm susu pekat (boleh kurangkan atau tak nak  pun takpe)

500 ml santan pekat

250 gm kacang merah dalam tin di lecek

sedikit pewarna merah (che kak masukkan sedikit sirap je untuk cantikkan warna aiskrim)


Cara-cara:


1. Masak bahan A sehingga gula larut.

2. Masukkan bahan B sampai mendidih.

3. Masukkan bahan C. Apabila mendidih, matikan api.

* Guna whisk dan sentiasa kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

4. Tuang dalam acuan aiskrim.

5. Apabila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer.

Yummyyy.. Sekelip mata aiskrim dah habis di makan. Sedap sangat kot.