Wednesday, February 28, 2018

MISI DIET 6 MINGGU TANPA LAPAR

Ini kali betul2 serius mau turunkan berat badan. Tak celang celuk dah.

Bermula 22.2.2018 dengan berat X3.6 kg. Guna timbang che linda. Timbang che kak takde bateri. Tak sempat nak gi beli bateri lagi.

Hari ini, 28.2.2018, berat X2.2kg. Hilang 1.4 kggggggg.. Yahooooooo...

Ok la kot sebab che kak makan nasi jugak. Tak sempat nak lapar pun.

Che kak nulis ni bukan nak menyohor. Tapi nak lebih bersemangat nak dapatkan sais S. Baju akad nikah merangkap baju majlis kahwin che kak sais S tauuu..

Che kak amalkan diet ikut suka hati che kak. Try n error ikut kemampuan diri che kak.

Sarapan, minum susu kambing mikkae dan roti gardenia hijau@pepel. Kadang2 campur juga min kaffe, milo. Makan roti sampai 4 keping pun, che kak bedal juga. Try makan roti putih, tak leh bertahan lama. Lapar ketaq lutut.

Time kerja biasanya memang che kak tak makan. Fokus kerja la kononnnn..  Tapi ada la juga biskut wat hilang stress time komputer terpadam dan masa tu la lupa nak klik save dulu.

Tengahari wajib makan nasi sebab takut malam kang bedal nasi tak ingat dunia pulak. Takde pekdah duk diet macam tu. Lauk, ofkos la lauk tanpa santan, kuah bukan kuah lemak bersantan. Kalau takde , makan je lauk apa yang suka. Janji bukan kuah santan berlemak. Opsss nasi separuh tau.

Balik keje, minum susu kambing mikkae campur pati kurma homemade.  Wat stok pati kurma , simpan dalam peti ais. Kalau ada biskut, makan juga la sekeping dua.

Malam pun makan juga nasi kuantiti 1 senduk je. Tak tambah nasi walaupun rasa nak bertambah. Lauk pun takde santan berlemak. Kadang2 makan juga mi sup. Jangan sesekali suruh che kak masak mi kari, hokeyyy... Che kak akan pastikan makan sebelum jam 8.00 malam.

Air manis bergula, bersusu pekat manis, che kak tak minum. Air masak minum juga time ingat. Hehe.. Fokus kerje la katakannn.

Lupa lak. Air teh hijau jenama boh ada dalam senarai juga ni. Katanya untuk membakar lemak dan meningkatkan metabolisme. Tak sedap? Tapi setakat ni boleh je che kak telan.

 Selama beberapa hari, che kak campur halia muda dalam teh hijau. Tapi dah stop sebab jadi kering bibir. Ambil berpada2 la..  Dah la minum tak cukup 3 liter air masak.

Masih bersemangat meneruskan diet sebab tak perlu lapar dan tinggal nasi. Nasi tetap makan..

Susu kambing mikkae bantu kenyang dan mengelakkan nak makan banyak. Walaupun diet, khasiat kalsium dan protein jangan tinggal tau.

Kira kalori? Malas  nok kiro. Kijo banyak weii.

Slimming lotion halia pun che kak sapu kat area... malu ah nak habaq. Losyen pilihan che kak, losyen yang tak panas tapi berkesan. Takde bahan2 kimia.Teka losyen apa?

#misidiet6minggu

No comments: